#grillfen

Koreansk BBQ fusion - Långrökt sidfläsk med koreanska smaker

Detta recept har inspirerats av Jennie Walldéns kokbok ”Smaker i mitt hjärta”
Jag har valt att istället för att koka fläsksidan marinera den och sedan köra det low & slow upp till 86 grader. Vid den temperaturen är det fortfarande möjligt att skiva köttet men det har ändå hunnit blir underbart mört.


Du behöver:

Beroende på hur hungrig du är eller hur många ni är så behöver du 500 – 1 000 gr orimmat sidfläsk. Jag brukar tänka som så att när jag ändå har tänt grillen så kan man köra lite extra. Köttet går utmärkt att frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle för att avnjuta det då.


Marinad till köttet

½ dl rapsolja
8 cm purjolök
5 cm skalad ingefära
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Black bean-sauce

2 cm riven ingefära
2 msk black bean-sauce (finns på ICA Maxi)
2 finrivna vitlöksklyftor
3 msk muscovadosocker
1 ½ msk balsamvinäger
2 tsk hoisinsås
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
½ msk sesamolja

Blanda samman alla ingredienser till ”Black bean-såsen” och förvara i kylen.


Grönsaker

1 gul lök, tunt skivad på längden
2 snackspaprikor - urkärnade, skurna i ca 2,5 cm bitar
3 pak-choi, halverade (skär bort nedersta biten)

Olja till stekning 

Dag 1. Börja med att mixa alla ingredienser till marinaden i en mixer. Skär bort svålen på fläsksidan och lägg sedan köttet i en återförslutbar påse. Häll över marinaden och se till att hela fläsket täcks med såsen. Låt ligga i kylen över natten.

Dag 2.

Tänd din grill/smoker för indirekt grillning. Du ska sikta på en temperatur runt 110 grader. Lägg på några rök-chunks. Jag använder mig av ek-chunks men du kan använda det du tycker passar till fläskkött.

Torka av köttet lätt. Det gör inget om det är kvar lite marinad på köttet. Lägg sedan på det och sätt i en termometer. Nu behöver du inte göra något förrän köttet kommit upp i 86 grader. Det bör ta ca 6-8 timmar. Det kan dock variera, vilket också är charmen med BBQ.

När köttet kommit upp i temperatur så låt det vila i 1-2 timmar, gärna i en kylbox (utan kylklampar). På så sätt får du ett ännu mörare kött. 

När köttet har vilat klart så skär upp det i ca 0,5 cm tjocka skivor. Prova dig fram lite, det får inte vara för tunt då du inte vill att köttet ska falla isär.

Stek sedan köttet i lite olja tills det blivit lite knaprigt i en stekpanna eller på stekhäll på grillen. Stek löken och paprikan i oljan och fettet som blir kvar efter att du stekt fläsket. Tillsätt pak choi mot slutet, tänk på att du vill ha kvar lite krispighet i den. Sedan tillsätter du fläsket och black bean-såsen och rör om försiktigt. Servera med jasminris.


Post
Instagram