#grillfen

Kalkonpaj

Det blir mer och mer populärt att grilla eller steka en hel kalkon enligt amerikansk tradition även i Sverige. Alla ni som har gjort det vet att det lätt kan bli lite ”left overs” efter en stor kalkon. Då är det perfekt att laga en paj på kalkonköttet som är kvar så kan du njuta av den mer än en gång.  

Pajen har endast ett pajlock som du lägger ovanpå fyllningen så du behöver inte förgrädda någon pajdeg. 
Du behöver:

Jag väger mina ingredienser då resultatet blir bättre då vid t.ex. bakning.

Till pajdegen
100 g smör
200 g vetemjöl
25 g gräddfil
½ tsk salt
1 ägg – uppvispat att pensla degen med

Till fyllningen
500-600 g grovt hackad kalkon
100 g smör
200 gr sötpotatis
200 gr fast potatis
100 g morot
1 normalstor gul lök - hackad
100 gr gröna bönor
75 g mjöl
5 dl kycklingfond (från buljongtärning)
1 dl vispgrädde
2 msk hackad färsk rosmarin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar


Så gör du:

Tänd grillen för indirekt grillning och låt den komma upp till 200 grader. Du kan så klart använda ugnen om du tycker det är smidigare.

Pajdeg
Blanda samman mjölet och saltet i en matberedare. Klicka i smöret i bitar under tiden som du bearbetar degen. När den börjar gå samman så häller du i gräddfilen. När degen gått ihop så tar du ur den från matberedaren och knådar den till en boll på ett lätt mjölat bakbord. Slå sedan in den i plastfolie och låt den vila i kylen under tiden som du förbereder fyllningen.


Fyllningen

Skär sötpotatis, potatis och morot i kuber om ca 1x1 cm. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så det precis täcker grönsakerna. Koka sedan i ca 10 minuter till grönsakerna är mjuka. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

Jag brukar använda en gjutjärnspanna från Lodge som är 26 cm i mina recept. Fördelen med en sådan panna är att de håller en livstid samt att den passar perfekt i grillens ”hållare” när jag vill steka/grilla över öppen eld.

Smält smöret och stek löken mjuk utan att den tar färg. Pudra över mjölet och rör tills det mer eller mindre löst upp sig. Tillsätt övriga ingredienser, kycklingfond, kalkon, grädde, gröna bönor, och kryddorna. Låt koka upp tills det har tjocknat. Sedan sänker du värmen och tillsätter potatisen och morötterna. Ta av från värmen.

Ta ut pajdegen från kylen och kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord. Den ska bli 2 cm bredare än vad din gjutjärnspanna är. Lyft sedan över den försiktigt och placera den över formen. Tryck fast degen runt om stekpannan/formen på insidan, gärna med en gaffel. Gör sedan några snygga snitt i pajdegen (tänk snygg amerikansk äppelpaj). Pensla hela pajdegen med det uppvispade ägget och grädda sedan i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajdegen är gyllene brun.

 

Hoppa det ska smaka! 


Post
Instagram