#grillfen

Grillfén smashed steak burger

Denna burgare ska du göra om du vill du ha en burgare som har underbar smak av sina egna steksafter och en riktigt härlig stekyta. Till skillnad från en vanlig burgare som du kör på galler så stannar köttsafterna kvar på stekbordet och droppar inte ner i elden, på så sätt behåller du även smakerna i burgaren.

Burgaren har fått namnet stekburgare då jag använder stekt lök och championer ovanpå, typiska tillbehör till en god biff (steak). Detta fick jag inspiration till från ett ställe i Kapstaden som heter Van Hunks där jag åt en av de bästa burgare jag någonsin ätit!!

Du kan tillsätta lite extra fett från talg och ev. lite entrecote till högreven för att få ännu mer smak på burgaren.


Glöm inte att se videon för att se hur burgaren gjordes!
Du behöver :

1 kg högrev
200 gram entrecote (valfritt)
100 gram nöttalg (valfritt)

Räcker till ungefär 10 -12 burgare.


Topping - steak veggies

200 gram championer
1/2 gul lök
1 msk rapsolja
1 msk smör
1/2 dl rödvin
1 msk japansk soja
1/2 tsk svartpeppar

En skiva bifftomat (per burgare)
Cheddarost 
Salladsblad

Donkey sauce - världens bästa hamburgerdressing! Receptet hittar du här!

Hamburger buns - Köp inte några tråkiga bröd, gör dem själv! Recept hittar du här!


Så gör du:

Börja med att stoppa hela köttkvarnen i frysen om du har plats annars så stoppa in de lösa delarna från den i minst 30 minuter. På så sätt så kommer köttet malas bättre då fettet inte fastnar i kvarnen. Stoppa även in köttet, det gör inget om det är semifryst. Grovmal (stora hålen) sedan köttet två ggr, på så sätt slipper du ev. senor och brosk. 

Sedan ska du mäta upp 105 g köttfärs som du försiktigt formar till bollar. Du vill inte att de ska bli för kompakta för då blir burgaren inte lika bra. Låt bollarna vila i kylen i minst en timma. Anledningen till att man gör bollarna så små är att när du pressar ut dem så vill du inte att de ska bli för breda. Vid denna vikten blir de perfekta i storlek till ett hamburgerbröd. 


Steak veggies

Skiva championer i ca 0,5 cm tjocka skivor. Skala löken och dela den på mitten. Skiva löken i 0,5 cm skivor. Värm en panna på medelvärme och tillsätt oljan och smöret och stek svampen och löken. Stek dem tills de är riktigt mjuka och rör ofta i ca 15 minuter. 

Tillsätt sedan sojan och rödvinet och låt det koka in i svampen och löken. Avsluta med att strö över svartpeppar och rör om. Smaka av om det behövs mer salt. Låt sedan svalna.


Grillningen 

Tänd grillen för direkt grillning, alt. använd en gjutjärnspanna på spisen. När grillen kommit upp i värme så lägg på stekbordet och låt det bli riktigt varmt. Lägg sedan på en köttboll, (köttet är så fett så du behöver inte tillsätta något extra på stekbordet. Är köttet magert kan du tillsätta lite olja eller talg). Låt bollen stekas några sekunder sedan tar du något som är eldfast och runt, t.ex en kastrull och trycker ner köttbollen mot stekbordet och håller där i ca 10 sekunder. Salta sedan köttet. Peppar tillsätts med fördel efteråt då det lätt bränns vid. Burgaren ska vara ca 7 mm tjock (det finns även vikter att köpa som är till för att pressa kött på stekbord). Låt stekas till den fått en fin stekyta, sk. crust. Vänd sedan på burgaren, se till att få med allt kött så gör det lite försiktigt. 

När du vänt på burgaren så salta och peppra, sedan lägger du på en bit cheddarost. Ett tips här är att spruta lite vatten runt burgaren och sedan lägga på ett lock så kommer du få perfekt smält ost.

Lägg samtidigt på hamburgerbröden så att de blir lite rostade. Sedan monterar du hamburgaren på det sätt som du gillar det!

Njut!


Ps. Glöm inte att se på filmen så får du se hur Grillfén gjorde sin burgare! Ds.

Post
Instagram